top of page

Antistresový chléb bez mouky s přípravou do 10 minut

Manželovo překvapení

Na chvíli odejdu z kuchyně, a vracím se do nádherně provoněného domu po právě upečeném a z trouby již vyndaném chlebu. Paráda. Dle manžela recept, který zvládne i ten, kdo nikdy nedržel vařečku v ruce. Chléb chutná skvostně, jeho konzistence je hutnější, takže zasytí již po pár soustech.


A proč právě semínkový chléb?

Protože semínka mají zázračně blahodárný vliv na naše zdraví. Obsahují velké množství vitamínů B1 a E, minerální látky (vápník, hořčík, železo, mangan apod.). Vzhledem k obsahu účinných látek jsou úžasná pro snižování krevníku tlaku a cholesterolu v krvi a navíc lze s jejich pomocí předcházet vzniku kardiovaskulárních chorob, a to včetně infarktu myokardu. Mají uklidňující, antistresové účinky. Vhodná jsou pro ty, co trpí nespavostí. Někdy se navíc hovoří i o prevenci proti vzniku rakoviny. Dále působí pozitivně také na vlasy, nehty a pokožku, přičemž jsou vhodná i při zánětech nebo ekzémech kůže.

Semínkový chléb

Doba přípravy:

cca 10 minut příprava; pak pouze sledujeme jedním okem troubu, aby se nám náš poklad nepřipálil (cca 50 minut pečení v předem vyhřáté troubě)

Ingredience pro více osob:

dýňová semínka 150g

lněná semínka 50g

slunečnicová semínka 150g

lískové ořechy 100g

mandle 100g

vejce 3ks

mleté ovesné vločky 4 lžíce

1 hrnek teplé vody

olej

sůl

Postup přípravy:

Ořechy a semínka (pár semínek si ponecháme na ozdobu) rozmixujeme v mixéru. Vložíme do mísy, kam přidáme vločky, lžíci oleje, vajíčka, trochu soli, a teplou vodu. Vše pořádně promícháme. Formu na chleba vyložíme pečícím papírem, do stran vysypeme semínka, která jsme si připravili na ozdobení (pečící papír můžeme navlhčit vodou). Přichystanou směs vložíme do formy, pořádně rukou udusáme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut na 200°C.

Dodržujeme pitný režim, není například nad kvalitní bílý čaj.


Zdroj receptu, inspiraci jsem čerpala: Mgr. Tomáš Kosačík a Ing. Lucie Kosačíková

Pozn. Recept jsem si pozměnila dle svých výživových zvyklostí



46 zobrazení0 komentářů
Sdílení
bottom of page