top of page

Jak si vytvořit hormon štěstí a dosáhnout klidného spánku

Potřebujete se nadopovat něčím, co ve Vás nastartuje pocity štěstí, pohodu a spokojenost? Trpíte opakovanými záněty? Usíná se Vám těžko? Probouzíte se často zlámaní a bez energie? Čekáte miminko? Tento úžasný, lehce stravitelný, ale hlavně rychlý a jednoduchý recept Vás nadchne, vybídne ke klidu a pohodové atmosféře. Dopřejte si a užijte si překrásný společný večer při svíčkách a příjemné hudbě.


Losos vytváří hormon štěstí – serotonin. Zlepšuje spánek, uklidňuje naši mysl, snižuje riziko deprese. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny a ty jsou velmi důležité, neboť potlačují zánětlivé procesy v lidském organismu a chrání ho tak před srdečním infarktem, mozkovou mrtvicí, ale i rakovině. Je zdrojem vitamínů A, B a D, vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, železa, selenu i zinku. Z tohoto důvodu je vhodný rovněž pro těhotné, u kterých hraje nezbytnou roli pro správný vývoj miminka.


Losos se zeleninou

Doba přípravy:

cca 20 minut


Ingredience pro 2 dospělé osoby: losos obecný 140g rajčata 200g citron ½ brambory 450g bylinky sůl


Postup přípravy: Lososa omyjte pod tekoucí vodou. Nařízněte do něj tenké řezy (nekrájejte ho) a vložte do nich plátky rajčete a citrónu. Rybu zabalte do alobalu a nechte v předem vyhřáté troubě péct 13-18 minut při teplotě cca 180°C. Konzumujte spolu s bramborami. Libovolně dochuťte bylinkami a trochou soli.

Nezapomínejte na pitný režim. V teplých dnech se hodí domácí limonáda – zázvorová, okurková, mátová, kterou můžete přisladit medem. Krásný večer můžete zpestřit například sklenkou červeného vína, které obsahuje látku resveratrol, která má protektivní účinek ve vztahu k srdíčku. Pozor však, alkohol dehydratuje a zpomaluje metabolismus – hůře spalujeme. Ve zvýšené míře působí alkohol jako nervový jed – doporučené denní množství pro zachování pozitivního vlivu na zdraví – 1 sklenka. Dobrou chuť.




27 zobrazení0 komentářů
Sdílení
bottom of page