top of page

Jedinečný králík na víně a houbách + pyré ze šlehaných brambor a celeru

Aktualizováno: 27. 4. 2020

Něco pro mlsné jazýčky👍. Hodí se jak pro sváteční rodinné chvíle, tak pro běžný den🌺. Jídlo, u kterého se nenadřete (nejvíce času zabere hlídání králíka na plotně) a výsledek stojí opravdu za to. Žádná sušinka, ale překrásně voňavé, šťavnaté, úžasně na talíři vypadající jídlo pro společné chvíle s rodinou, přáteli. Budete nadšeni👌😋.

Udělejte si ze svých společně strávených chvil při dobrém jídle, krásném stolování rituál. Načerpejte energii z prožitých okamžiků.


KRÁLÍK NA VÍNĚ A HOUBÁCH + PYRÉ ZE ŠLEHANÝCH BRAMBOR A CELERU🌼 Ingredience Cibule Celer bulva Brambory Petržel - nať Citronová šťáva Víno bílé suché Olej - rýžový, řepkový… Smetana na vaření 12% Tuk - např. Flora light apod. Žampiony Králičí maso

Oblíbená zelenina


Pozn. Množství neuvádím záměrně. Zkoušela jsem v několika poměrech a vždy vynikající. Každý dle své chuti a libosti👌.


Postup Očištěného, naporcovaného králíka (klidně i celého) osolíme, opepříme a na troše oleje po obou stranách opečeme. Opečené maso přendáme na talíř. Na stejné pánvi orestujeme houby. V kastrolu rozehřejeme malé množství oleje, na kterém osmahneme cibulku, dáme koření a zastříkneme vínem. Necháme lehce zredukovat, zalijeme vodou. Osolíme, opepříme. Vložíme opečeného králíka a přikrytého dusíme asi 1 hodinu 20 minut (tady jdu na jistotu, aby bylo maso krásně jemňoučké) - po každých cca 20 minutách podlijte jeho vlastní šťávičkou, a obraťte (obracím jak celého, tak naporcovaného králíka). Měkké maso vyjmeme, šťávu zjemníme smetanou. Přidáme houby. Dochutíme kapkou citronové šťávy (já už nepřidávám, víno je výrazné dost), popřípadě dosolíme. Vložíme zpět maso a jen krátce spolu provaříme. Do hotové omáčky s masem přidáme nasekanou čerstvou petrželovou nať.

Tělo obohatíme o vitaminy a minerály prostřednictvím Vašeho oblíbeného zeleninového salátu, který pokapeme olivovým olejem, aby naše tělo mělo z přijaté potravy co nejvyšší prospěch a užitek. Nebo si dopřejeme salát ovocný.


Postup pyré ze šlehaných brambor a celeru V osolené vodě zvolna vaříme brambory spolu s celerem. Celer nakrájíme na menší kousky než brambory. Doměkka uvařené brambory s celerem důkladně scedíme. Do nich vešleháme rozpuštěný tuk a horkou smetanu (my přidáváme ještě cibulku a někdy nešleháme, ale jen rozmačkáme). Popřípadě dosolíme dle chuti.


Nezapomínáme na pitný režim - např. neochucená minerální voda, džus zředěný vodou, ovocný, bylinkový či zelený čaj apod.





26 zobrazení0 komentářů
Sdílení
bottom of page