top of page

Nejzdravější koláč bez mouky

Že všechny koláče, buchty a jiné dobroty jsou zdraví škodlivé? Naprostý nesmyl!

Tenhle recept je nejen originální a chuťově výtečný, ale je i důkazem toho, že ne vše sladké je pro naše tělo symbolem ohrožení. S touhle lahůdkou uděláte dojem jak na rodinu, tak na přátele. Nikdo Vám neuvěří, že mu chybí základní složka, a to mouka👀👀👀.


Malá ochutnávka příznivých účinků na zdraví Mandarinky - jsou např. zdrojem vitamínů, obsahují důležité antioxidanty, které pomáhají v boji proti rakovině zejména jater, a ve spalování tuků... Med - má antibakteriální účinky, zlepšuje trávení, je zdrojem energie, vitamínů a minerálů, dokonce se může používat v péči o pleť… Mandle - jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které nám pročišťují cévy, snižují hladinu cholesterolu, a obsahují nezbytný vitamin E, chránící nás před volnými radikály - tvorbou rakovinotvorných procesů aj.


Mandarinkový koláč bez mouky🍊

Suroviny: Mandarinky 700g Vejce 6ks Med 150g Mandle loupané 400g Kypřící prášek 1 balení Vanilkový extrakt 5g


Postup: Mandarinky (lze použít i pomeranče) důkladně omyjeme pod teplou vodou a 500g mandarinek dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou na mírném plamenu 2 hodiny. Poté je slijeme a necháme vychladnout. Mezitím si opražíme mandle na sucho na pánvi a dáme také vychladnout. Pak mandle rozmixujeme v mixéru - najemno. Předehřejeme si troubu na 180°C a menší koláčovou formu (průměr cca 20 cm) respektive dno formy vyložíme pečícím papírem. Vychladlé, uvařené mandarinky zbavíme stopky, rozpůlíme a vyndáme případná semínka. I s kůrou je pak rozmixujeme na hladké pyré, které smícháme v míse s vejci, medem a lžičkou vanilkového extraktu (nebo dužinou z jednoho vanilkového lusku). Do této směsi postupně přisypeme mandlovou hmotu a prášek do pečiva. Vše důkladně promícháme. Zbylé čerstvé mandarinky nakrájíme opět na tenké plátky a část z nich vyložíme stěny formy. Těsto nalijeme do formy a povrch poklademe zbylými nakrájenými kolečky mandarinek. Koláč dáme do trouby péct na cca hodinu a po 30 minutách přikryjeme alobalem. Chutná výborně se zeleným čajem.😋👍



23 zobrazení0 komentářů
Sdílení
bottom of page