top of page

Jste vášniví kafaři? Kdy pro vás káva může být smrtelná, a kdy vám může naopak podpořit zdraví?

Milujete kávu? Není se čemu divit. Věděli jste, že v kávě jsou obsaženy látky, které v nás probouzí příjemné pocity uvolnění, slasti? Opravdu. Když se zamyslíte, co to vlastně káva je? Ano, máte pravdu – jednoduše voda a semínka. Pijeme ji, když potřebujeme zvýšit naši pozornost, udržet bdělost.


Možná i vy jste zažili ten pocit, že po vypití kávy jste se necítili nějak v pohodě. Můžeme ji pít neomezeně nebo je to jen mýtus a měli bychom se ji vyhýbat? V kávě nalezneme kofein. Kofein je stimulant, který je obsažen v celé řadě výrobků – cukrovinky, doplňky stravy, energetické nápoje, žvýkačky aj. Maximální denní množství kofeinu by u zdravých dospělých lidí nemělo překročit dle doporučení zhruba 400 mg. Při překročení této dávky se mohou vyskytnout nepříjemné příznaky spojené s předávkováním, jako jsou například závrať, žízeň, sucho v ústech, podrážděnost, bolesti hlavy, průjem, zvracení, bušení srdce, deprese, úzkost, či dušnost. Předávkování kofeinem může být i smrtelné. Bezpečná dávka kofeinu však závisí na věku, hmotnosti či zdravotním stavu.


Některým lidem nevadí ani množství kofeinu nad maximální denní doporučení. Znám však i opačný typ lidí, kteří jsou velmi citliví, a u nichž se projevují negativní příznaky již po vypití opravdu slabé kávy – bušení srdce, třes rukou, nebo úzkosti.

Děti a těhotné by se měly pití kávy vyvarovat úplně, pokud lékař nestanoví opak. Já sama mám zkušenost, že jsem měla pití kávy povoleno od lékaře kvůli nízkému tlaku.


Jak je to ale s kávou a její ochranou proti závažným onemocněním? Pokud dodržujeme doporučenou dávku kofeinu, může být pro nás opravdu tak přínosná? Dle různých studií káva snižuje nejen riziko cukrovky, ale chrání i před některými druhy rakovin. No není se čemu divit, když se jedná o rostlinnou potravinu obsahující fytoestrogeny.


Závěr? Pijte kávu, ale nezapomeňte – všechno s mírou a vždy se nejdříve poraďte s lékařem. Ten přesně ví, jaký je váš aktuální zdravotní stav a co vám může uškodit či naopak blahodárně prospět.


Pokud vás zajímá, jak upevnit zdraví prostřednictvím stravy, získejte ještě dnes ZDARMA rozšířenou hodnotu tohoto článku a to přímo vytoužený výsledek v praxi, díky němuž se změny ve vašem životě začnou dít okamžitě od prvního dne. Začněte dnes, abyste již zítra na sobě mohli vidět svoje první výsledky se zaslouženými úspěchy - klikněte zde


Zdroj výzkumu: Fakta o zdraví



35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Sdílení
bottom of page