top of page

Od dehydratace dětí, dospělých až ke kolapsu a úmrtí. Jak se naučit nenuceně pít.


Žízeň je projevem nedostatku tekutin v těle. Pokud tedy pijeme až v případě pocitu žízně, je už pozdě. Nedostatek tekutin může vést k únavě, bolestem hlavy, v těžkých případech ke zmatenosti, křečím, ke kolapsu organismu, nebo dokonce i k úmrtí.

Proč je pro nás pitný režim tak důležitý?

Voda se například podílí na transportu, rozpuštění pro tělo potřebných látek jako jsou kyslík, živiny; podporuje proces detoxikace; předchází poruchám termoregulace; je nepostradatelná pro naše vlasy, nehty; zabraňuje stárnutí. V průběhu dne se přirozeně ztrácí močí, potem, dechem, stolicí, proto je tak nezbytné si pitný režim hlídat a neustále doplňovat, aby nedošlo náhle k dehydrataci. Množství pití vždy záleží na věku, pohlaví, fyzické aktivitě, psychické zátěži apod.

Kdy pít?

V průběhu dne v menším množství, pít před jídlem, ne v průběhu konzumace jídla.

Co pít, aby došlo k upevnění zdraví?

Vhodná je například čistá voda, ovocné, zelené čaje, ředěné ovocné, zeleninové šťávy, minerální vody (pro obsah minerálů nezbytné střídat).


Co se nedoporučuje započítávat do pitného režimu?

Například káva, alkohol, protože dehydratují a odvádí z těla důležité látky pro správné fungování organismu. Stejně tak sladké nápoje a nápoje s vysokým obsahem sodíku. Zadržují vodu, zvyšují hmotnost. Mléko, které je považováno za potravinu. Co se týká energy drinků, ty mohou ohrožovat děti i dospělé přímo na jejich životě. Někdy obsahují v jedné plechovce až 160mg kofeinu – normální káva má zhruba 40mg. Obsahuje i konzervant benzoan sodný, který může poškodit nervové buňky. Umělá barviva se dávají do souvislosti s hyperaktivitou u dětí. Množství uváděných sacharidů bývá alarmující.


Doporučení na závěr?

Pijte nápoje nekalorické. Pití mějte neustále u sebe. Pokud nejste na pitný režim zvyklí, začínejte pozvolna, postupně navyšujte přijaté množství. Nechte děti, ať si vyberou láhev s pitím, kterou budou rádi nosit do školy třeba s oblíbeným obrázkem. I děti by měly mít pití neustále na očích – na stole, v batohu, v autě, v pokoji. U svých miláčků rovněž pozor na sladké nápoje. Děti si vyčerpají svůj energetický podíl sacharidů a následně dochází velmi rychle k nadváze a ke zdravotním problémům.


Zdroj: Tvoje strava je tvůj osud – MUDr. Josef Jonáš, Jiří Kuchař; Kde končí duše a začíná tělo – MUDr. Josef Jonáš; studijní materiály Odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví; přednášky, videa MUDr. Josef Jonáš; kurz Welko – Institut zdravého života; STOBklub – Zdravý životní styl a hubnutí s rozumem; www.vimcojim.cz; www.khsbrno.cz; www.szu.cz





32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Sdílení
bottom of page